Yabancı personel çalıştırma şartları, Türkiye’de yasal olarak çalışmak isteyen yabancı uyrukluların bir iş yerinde çalışmak üzere o işveren üzerinden alması gereken belgedir. Çalışma izni başvuru işlemleri uzmanlık gerektiren, detaylı ve birden fazla kritere bağlı olan ve dikkatli yapılması gereken başvurulardır.
Yabancı personel çalıştıran firmalar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından çalışma izni almak zorundadırlar. Bu izin olmadan çalışan yabancı işçinin faaliyetleri kaçak çalışma olarak kabul edilmektedir. Tespit edilmesi halinde yabancı işçi çalıştırma yönetmeliği kapsamında personele ve işverene idari para cezası uygulanır. Kaçak çalıştırılan personelin sınır dışı edilmesi de söz konusudur. Çalışma izni alabilmek için yabancı personelin mesleği, resmi kurumlarda kayıtlı bulunan bilgileri ve işverenin gerekli yasal şartları sağlayabilecek yeterlilikte olması gerekmektedir.
Yabancı İşçi Çalışma İzni Nasıl Alınır?
yabancı personel çalışma izni, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına gerekli evrakların temini ile yapılan başvurunun olumlu değerlendirilmesi sonucu alınır. Çalışma izni başvuruları uzman danışmanlarımız tarafından çevrim içi olarak sistem üzerinden yapılır. Uzman danışmanlarımız iş yeri evraklarının uygunluğunu denetledikten sonra gerekli evrakların sisteme yüklenmesi ve diğer gereksinimlerin sağlanması ile başvuruyu tamamlar. Daha sonra günlük takip işlemi gerçekleştirilir. Bakanlık başvuruyu uygun bulduğu takdirde devlet haçları da yatırıldıktan sonra yabancı personel çalışma izni onaylanır ve izin kartı iş yeri adresine gönderilir.
Türkiye’de bir işverenin yabancı personel çalıştırabilmesi için;
- İş yerinin ödenmiş sermayesinin minimum 100.000 TL veya brüt satışlarının minimum 800.000 TL veya son sene ihracat tutarının minimum 250.000 Amerikan doları olması gerekmektedir.
- Devlet ihalesi ile alınan işlerde çalışacak yabancılar hariç olmak suretiyle şirketlerin, çalıştıracağı her bir yabancı için minimum 5 Türk vatandaşını çalıştırıyor olması yasal zorunluluktur.
Yabancı personele verilecek ücretin alt sınırı personelin mesleklerine ve çalıştıracakları işlere göre bakanlık tarafından belirlenmiştir.
Yabancı işçi çalıştırma yönetmeliği kapsamında işverenin yabancı personele ödemesi gereken brüt ücretlerin;
- Üst seviye yöneticiler, pilotlar ve ön izin talebinde bulunan mühendis ve mimarlar için asgari ücretin 6,5 katı,
- Mühendis ve mimarlar ile birim ya da şube müdürleri için asgari ücretin 4 katı,
- Öğretmenler ile psikolog, fizik tedavi uzmanı, masör, müzisyen, sahne sanatçısı, akrobat ve benzeri unvanlarda çalışacak yabancılar ile uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde çalışacaklar için asgari ücretin 3 katı,
- Satış elemanı, pazarlama / ihracat görevlisi ve benzer biçimde görevlerde ve ev hizmetlerinde çalışacak yabancılar için asgari ücretin 1,5 katı
olması gerekmektedir.
6735 sayılı kanun ile yabancı personel çalışma izni konusunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevlendirilmiştir. İlgili teknik altyapı çalışmaları henüz sonuçlanmadığından üniversitelerde görev yapan akademik personele Yükseköğretim Kurulu, kendi bünyesindeki opera ve tiyatrolarda görev yapacak sanatçılara Kültür ve Turizm Bakanlığı, profesyonel sporculara ise Gençlik ve Spor Bakanlığınca çalışma izni verilmektedir. Söz konusu çalışmalar sonuçlandığında bahsedilen çalışma izinleri de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilmeye başlanacaktır.
Yabancı personel çalışma izni hakkında daha detaylı bilgi almak için;
http://calismaizni.gov.tr/